img_9548_m_no1Međunarodni sajam građevinarstva, koji se održava 39. put, otvoren je na Beogradskom sajmu i trajaće do subote, 20. aprila. Na manifestaciji koja se održava pod sloganom „Oduvek i zauvek graditi“, ove godine se predstavlja 833 izlagača, od kojih 254 dolazi iz 22 zemlje. Tri države – Češka, Slovenija i Turska, svoju građevinsku industriju i potencijale predstavljaju kroz nacionalne izložbe.

Govoreći na svečanom otvaranju, Velimir Ilić, ministar građevinarstva i urbanizma, rekao je da se srpsko građevinarstvo već neko vreme nalazi u veoma teškoj situaciji, što se pre svega odnosi na putarska preduzeća. Zbog toga je Vlada Srbije na svojoj poslednjoj sednici donela odluku o osnivanju radne grupe koja treba da preduzme hitne mere u cilju sanacije ovakve situacije. Tim za spas građevinske industrije Srbije, naglasio je Ilić, činiće predstavnici više ministarstava – građevine, saobraćaja, finansija i privrede, rada i socijalne politike, pravde i regionalnog razvoja.

Ministar građevinarstva i urbanizma najavio je da će se prvi sastanak sa građevinskim firmama i sindikatima najverovatnije održati u četvrtak, na kome će svi zajedno pokušati da utvrde koliki su dugovi ovog sektora i na koje načine se oni mogu izmiriti. Pored dugova, ovu privrednu granu najviše su pogodile neuspešne privatizacije i stečajevi koji traju godinama, tako da je plan i da se u rešavanje ove problematike uključi i Agencija za privatizaciju.