img_0318_mMeđunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća ove godine počinje u ponedeljak, 11. maja i traje do petka, 15. maja. Pod sloganom “Prirodno je voleti tehniku” ova najstarija velika priredba Beogradskog sajma održava se 53. put. Na površini većoj od 20 hiljada kvadrata, u halama 1, 1a, 2, 3, 3a i 4, predstaviće se više od 850 izlagača iz 24 zemlje, a najviše učesnika stiže iz Nemačke, Slovenije, Češke, Mađarske, Austrije i Hrvatske.
Sajam tehnike je manifestacija koja je osnovana 1937. godine, dve decenije kasnije postala je član Međunarodne unije sajmova (UFI), a vremenom je prerasla u najprestižniju manifestaciju u regionu koja je pokretač industrijskog razvoja zemlje.

-Veoma smo ponosni na “naš mali inkubator”, kako volimo da kažemo za Sajam tehnike, jer su se iz njega izdvojili mnogi značajni sajmovi. Ostao je Sajam tehnike kao posebna celina, sajam za odrasle ili za profesionalce, jer je namenjen onima koji hoće nešto više i koji tačno znaju šta žele, rekao je Anđelko Trpković, generalni direktor Beogradskog sajma. -Zadovoljni smo i što na ovom sajmu ima mnogo stranaca, i među gostima i među izlagačima, jer to znači da oni ovde dolaze da traže i novitete i nova tržišta. Uveravam vas da Sajam tehnike čini čuda jer je ovo prvi put u istoriji Beogradskog sajma da se u svečanoj sali peče roštilj. To, naravno, nije slučajno, želeli smo da vam pokažemo da stručnjaci u Srbiji mogu da konstruišu robota koji uz odgovarajući program može da peče roštilj. Ovo je zanimljivost, mali spektakl ali i dokaz da i u ovoj oblasti napredujemo. U prilog tome ide i činjenica da je za ovogodišnji sajam pripremljeno 300 tehnoloških noviteta za ocenjivanje, a u te projekte svakako je uloženo mnogo i rada i novca.

Savremene visoke tehnologije, potpuno automatizovane mašine i aparati, roboti, bežične komunikacije, obnovljivi izvori energije i načini njene uštede obeležiće ovogodišnji Sajam tehnike. Integru, fabriku 21. veka u kojoj je uspostavljena puna kompjuterska integracija i automatizacija svih procesa, posetioci će moći da obiđu u hali 1 Beogradskog sajma. Posebna pažnja posvećena je klimatizaciji, grejanju i hlađenju, a važan segment su i energetika,elektroenergetika i kućna elektronika.

Sajam tehnike uveličaće i nacionalne izložbe koje pripremaju Češka, Nemačka, Ruska Federacija i Slovačka, dok će grupne izložbe ove godine organizovati firme iz Mađarske, Slovenije i Hrvatske. Oko 200 proizvoda biće posebno promovisano jer predstavljaju potpune tehnološke novosti, a stručni projekti daju poseban kvalitet sveobuhvatnom pratećem programu.

Beogradski Sajam tehnike je manifestacija koja promoviše proizvođače, pronalazače, konstruktore i trgovinska predstavništva, smotra na kojoj se mnogo stvari može videti i saznati, ali izuzetno značajnu dimenziju predstavlja i mogućnost ostvarivanja konkretnih poslovnih aranžmana.

Najuspešnijim izlagačima i ove godine biće dodeljena tradicionalna priznanja Sajma tehnike – “Korak u budućnost”.

SERVISNE INFORMACIJE

Svečano otvaranje Sajma tehnike i tehničkih dostignuća je u ponedeljak, 11. maja u 11h u hali 1 Beogradskog sajma.

Radno vreme Sajma tehnike je od 10 do 18 časova. Na dan zatvaranja Sajma tehnike, u petak, 15. maja, radno vreme je do 17 časova.

Cena pojedinačne ulaznice je 500 dinara, a ulaznice za grupne posete koštaju 350 dinara. Parking se plaća 100 dinara na sat.