seebbe2013_0002_mKompanija Xella Srbija, dugogodišnji učesnik Sajma građevinarstva, ove godine predstavila je YTONG system za pasivnu gradnju, a u krugu Sajma sagradili su niskoenergetsku porodičnu kuću. Predstavnici nemačke kompanije naglašavaju da je reč o jedinom sazidanom objektu na ovogodišnjoj manifestaciji, u kome je prikazan i poseban sistem za pasivnu gradnju.

U odnosu na niskoenergetsku kuću, u kojoj se postiže ušteda električne energije i do 50 odsto, pasivna kuća ima izrazito nisku potrebu za energijom za grejanje i zato joj nisu potrebni aktivni sistemi grejanja. Grejanje u pasivnoj kući se postiže samo korišćenjem unutrašnjih izvora toplote i solarnih kolektora, kao i minimalnog dogrevanja svežim vazduhom, pa su ulaganja u njenu gradnju veoma isplativa.

Kada je reč o YTONG niskoenergetskoj kući, na ovogodišnjoj manifestaciji predstavljen je zidani model od 50 kvadrata, u potpunosti sagrađen u YTONG sistemu gradnje. Vreme izgradnje YTONG energetski efikasne kuće od temelja do useljenja traje samo dva meseca. Prilikom gradnje YTONG-om štedi se dvostruko, jer nije potrebna dodatna toplotna izolacija, a troškovi grejanja i hlađenja objekta su niži i do 50 odsto u odnosu na objekte građene običnim materijalima.

Svi zainteresovani posetioci Sajma građevinarstva od predstavnika kompanije Xella Srbija mogu da dobiju besplatne savete i predloge vezane za gradnju ovim materijalom i da se uvere u prednosti objekta napravljenog od YTONG zidnog građevinskog materijala.